Здраве

8 Декември 2019

Животът днес

Ваденето на сливици е хирургична манипулация, която се прилага все по-ограничено, но все още има своето място в терапевтичната практика. Показанията за нея стават все по-рестриктивни, като целта е първо да се изчерпат консервативните методи на лечение. Нови, щадящи подходи се прилагат все по-често. Ето как коментира някои често задавани от родителите въпроси водещият детски УНГ специалист д-р Любен Попов.

Кога се налага ваденето на сливици

Когато говорим за операции на сливици, обикновено става дума за проблемна трета сливица. Тя е тази, която най-често се налага да бъде оперирана. Световната тенденция е за ограничаване на показанията. Има все повече данни, че те са един важен орган в сложни взаимовръзки с останалите части на тялото, преди всичко с имунната система. Те са т.нар. „имунен периферен митничар” на човешкия организъм и имат основна роля при формирането на имунитета на детето до 7-годишна възраст, който остава за цял живот.

Има случаи, когато ваденето на сливиците е неизбежно или поне е по-доброто лечение. За операция се мисли, когато детето боледува често или сливиците са хронично болни и се превръщат в източник на инфекции.

Европейската тенденция е обаче този вид операции да намаляват. В практиката навлизат нови, по-щадящи хирургични подходи. В Германия например за последните 5 г. операциите на сливици са намалели с една трета като абсолютно число спрямо предходните 5 г. Освен махането на сливиците изцяло - тонзилектомия, съществува друга операция която дълги години беше отхвърляна - тъй наречената тонзилотомия - частично премахване на сливиците, а не на целите. Прави се преди всичко при пациенти със здрави сливици, които обаче са големи. При запазване на част от сливиците се възстановява нормалното дишане на пациента, но в същото време се запазва имунологичната роля на сливиците. Частичното премахване не се прави при хронично болни сливици, защото огнището на инфекция се запазва.

Статистиката в Германия показва, че освен намаляването на абсолютния брой операции с една трета при децата, има увеличение до над 70% на операцията тонзилотомия. Тонзилектомиите - пълното премахване, са едва една трета от общия брой операции. Това е много голяма промяна само за 5 г.

Боледуват ли по-често хората с извадени сливици от инфекции на долните дихателните пътища

Възможно е. Това се наблюдава главно при хората, на които са извадени сливиците в гърлото. Махането само на третата сливица обикновено не води до такъв проблем. Много от хората без сливици в гърлото развиват състояние, известно като хроничен фарингит. Когато ядат сладолед или пият студено, газирано, се получава лека инфекция на гърлото. По задната част на гълтача има множество малки „сливици” - малки лимфоидни струпвания. Те се опитват да компенсират работата на липсващите сливици и така се получава оплакването, което обаче не е истинска инфекция. При махане на сливиците те се опитват да компенсират тяхната функция. Когато човек яде или пие нещо, което дразни, те реагират. Човек усеща болка, дискомфорт. Това е състояние, което няма как да се излекува. Не е тежко усложнение, но е неприятно и влияе на качеството на живот. Рядко се налага прием на антибиотици.

Когато и тези малки сливици не могат да изпълняват функцията си както трябва, при част от хората инфекциите отиват направо към белия дроб. За съжаление, досега решение не е измислено.

Какво представлява самата операция за вадене на сливици?

По отношение на самата операция има много нови неща. Навлязоха поне 4-5 нови технологии за махане на сливиците. Всеки един от тях си има предимства и недостатъци. Целта на новите методи е да се намали рискът от следоперативни усложнения, които не са малко при този вид операция, макар че отстрани тя изглежда като лека. Следоперативната смъртност не е съвсем ниска, затова такава операция трябва да се обмисли внимателно. След хирургичната намеса има специфичен хранителен и двигателен режим.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook