Здраве

26 Октомври 2010

2649

Петър Галев

Ваксини ще лекуват хипертонията?

С д-р Сотир Марчев, ръководител на Кардиологичното отделение в Пета многопрофилна болница – София, разговаря Петър Галев

- Д-р Марчев, все още има хора, които смятат, че хипертонията се лекува няколко месеца и след това лекарствата се спират. Защо това не е така?

- Целта на медицината е хората да са здрави и най-вече живи. Ако човек пие лекарства за кръвно само един месец, шансът му да е здрав и жив в дългосрочен план е по-малък, отколкото ако си лекува хипертонията постоянно. Всъщност усилията и средствата, които се влагат всеки месец за лекарствата, се връщат във вид на повече години по-качествен живот.

- А защо всъщност кръвното не може да се излекува окончателно?

- По този въпрос се работи усилено и вероятно след десетина години ще има резултат. Само че най-вероятно цената за излекуване на хипертонията веднъж и завинаги ще бъде доста висока, предполагам, колкото сборната цена на всички хапчета, взимани иначе до края на живота.

Засега високото кръвно не може да се излекува дефинитивно, с изключение на някои редки причини като стеснение на бъбречните артерии. При това състояние разширяването на артерията чрез инвазивен или хирургичен метод нормализира налягането. А в останалите случаи чрез лекарствата вкарваме в организма вещества, които потискат субстанциите, повишаващи кръвното.

- На какво ще разчитаме за лечение в следващите десетилетия?

- Тези неща са още в лабораториите. Едните разработки са за ваксини, които ще принудят организма сам да произвежда антитела - примерно срещу веществото ангиотензин-2. Това вещество води до повишаване на кръвното и ние в момента го блокираме с лекарства.

Други проучвания са свързани с възможността да се прекъснат чрез инвазивен метод специфични нервни окончания в бъбречната артерия, защото тези нервни влакна провокират производството на ренин. А той стои в началото на верижен процес за повишаване на артериалното налягане. Този метод, който вече се прилага експериментално, силно подобрява прогнозата на хора, които имат т.нар. злокачествена, трудноовладяема хипертония.

- Какви други експерименти се правят за справяне с високото кръвно?

- Например имплантиране на пейсмейкър, чиито електроди обаче не отиват в сърцето, а до един участък в каротидната артерия, където са рецепторите на мозъка за артериално налягане. Умното апаратче започва да лъже мозъка, че кръвното в организма е още по-високо от реалното. И организмът взима мерки да свали това екстремно повишено артериално налягане. Но тези неща ще се прилагат рутинно след години. Засега актуалната схема е всеки ден да си пиеш хапчето.

- Нека да припомним при какви стойности на кръвното трябва да започне лечение.

- Нещата са линейни. Колкото кръвното е по-високо, толкова рискът е по-голям. Както на магистралите има ограничения до 130, защото високата скорост убива, така и за кръвното има ограничения, защото то също убива, макар и не веднага. В момента е приета границата до 139 на 89, а от 140 на 90 включително вече е високо.

- Тоест над това се изискват мерки.

- Да, прието е над тези стойности да се взимат мерки. В началото те могат да се изразяват в промяна на начина на живот – спиране на пушенето, здравословна храна и особено с по-малко сол и мазнини, активно движение, намаляване на теглото. И ако тези мерки не се окажат достатъчни, се обръщаме към лекарствата. Важно е те да се взимат постоянно и в дози и комбинации, чрез които се постигат прицелните стойности. Това става под редовен лекарски контрол.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 141