Здраве

16 Декември 2017

Животът днес

Отказът от основни продукти, съдържащи белтъчини, като месото, може да повиши риска от психически разстройства при младите хора. На опасността са подложени най-вече тези от тях, които употребяват месо по-рядко от три пъти в седмицата и недостатъчно или никак не тренират. Ако човек е над 30-годишна възраст обаче, неговото психическо здраве до голяма степен е свързано с употребата на кафе и въглехидрати.

Но колебанията в настроението на младите хора на 18-29 години зависят най-много от месните продукти, твърдят учени от американския университет в Бингамтън. Редовната употреба на месо води до натрупването на серотонин и допамин, които отговарят за доброто настроение. Тренировките също помагат за натрупване на тези съединения. Върху младите хора добре влияят и бялото, и червеното месо. Редовната им употреба не по-малко от три пъти в седмицата, гарантират значителен психически дистрес.

Състоянието на възрастните хора обаче зависи от продуктите, съдържащи антиоксиданти като плодове и зеленчуци, и от храните, които неадекватно активират симпатиковата нервна система. Кафето, продуктите с висок гликемичен индекс, както и пропускането на закуската могат да предизвикат стресова реакция.

Сподели във Facebook