Учени от САЩ доказаха, че заради дефицита на витамин В12 при вегетарианците и веганите могат да се появят сериозни здравословни проблеми. В Америка хората, които са се отказали да консумират месо и месни продукти стават все повече, а в момента са над 7 милиона. Освен това от 2014 до 2017 г. броят на веганите се е увеличил с 600%. Но независимо, че растителната диета има много предимства, подобен начин на хранене често предизвиква проблеми. Вегетарианците лишават организма си от необходимите количества от витамин В12, който е много важен за здравето, защото помага за образуването на еритроцитите, възстановява ДНК и предпазва мозъка от увреждания.

Изследване на американски учени установило, че при 9 от 10 вегани нивото на витамин В12 е под нормата. Ситуацията при вегетарианците е малко по-добра, защото те консумират млечни продукти и яйца. Според учените дефицитът на витамин В12 може да има сериозни последици за здравето, които обаче се проявяват бавно. Човек може да изпитва умора, раздразнителност, кожата му става бледа, съществува и опасност от проблеми с паметта. Възможно е да се стигне и до загуба на зрение и психози.

Известно е, че недостигът на този витамин  увеличава риска от развитието на депресии, деменции, сърдечносъдови и даже онкологични заболявания.

Сподели във Facebook