Изследване на учени от Канада установи, че витамин D може да повиши ефективността на инсулина в организма, което предпазва от диабет. Напомняме, че инсулинът е хормон, който се произвежда от панкреаса и е абсолютно необходим за метаболизма на глюкозата. При много хора обаче неговата ефективност намалява, което води до диабет. Според статистиката светът днес преживява истинска епидемия от това метаболитно разстройство, свързано със затлъстяването и застоялия начин на живот. Затова учените от много страни се опитват да се преборят с диабета, което е свързано с огромни разходи. Заболяването предизвиква различни усложнения, понякога с фатален край.

Затова и резултатите от изследването на канадските специалисти, което доказа, че витамин D може да забави развитието на диабета, се приемат от научната общност като изключително важни. Специалистите установиха, че витаминът подобрява действието на инсулина в мускулната тъкан на хората само 6 месеца след началото на приема му. За съжаление този ефект не  се наблюдава при хора, на които диагнозата е поставена преди много време, а само при пациенти, при които заболяването е в начален стадий.

Сподели във Facebook