Здраве

3 Септември 2018

Животът днес

От детството си слушаме за чудодейните свойства на витамините и за необходимостта от плодове и зеленчуци. Действително всеки витамин е изключително полезен за организма и всеки има своя функция, но безспорно най-популярен е витамин С.

Аскорбиновата киселина притежава редица ценни качества. Кои са най-важните от тях:

1. Играе важна роля във възстановителните процеси

Без участието на витамин С организмът не може да произвежда колаген в достатъчно количество, т.е. той е много важен за доброто състояние на кожата, кръвоносните съдове, ставите и костите.

2. Той е мощен антиоксидант

Това означава, че предпазва от пагубното въздействие на свободните радикали. Затова витамин С се използва като профилактика и лечение на много заболявания.

3. Оказва благотворно влияние върху нервната система и психиката

Този ефект от употребата на витамин С е особено важен за съвременния човек, защото намалява стреса от всекидневния интензивен начин на живот.

4. Укрепва имунната система

Витамин С стимулира изработването на антитела и подсилва съпротивителните сили на организма срещу простудите и респираторните заболявания.

5. Бори се с холестерола

Аскорбиновата киселина предотвратява отлагането на холестерола върху стените на кръвоносните съдове, като намалява риска от атеросклероза. Като цяло оказва благотворно влияние върху функционирането на кръвоносната система.

6. Помага за усвояването на микроелементите

Витамин С е важен за усвояването на микроелементите като Желязо, фолиева киселина, витамините А, Е и от групата В. Той им помага и да проявят полезните си свойства.

7. Подобрява детоксикацията

Витамин С помага на калция да изведе от организма токсичните метали като мед, олово, живак и др.

8. Оказва положително въздействие върху кожата

Аскорбиновата киселина активно се използва в козметиката, защото е много полезен за кожата. Освен че забавя процеса на стареене, той притежава и избелващ ефект, намалява възпаленията, прави кожата еластична. И не на последно място – предпазва от вредните ултравиолетови лъчи на слънцето.

Сподели във Facebook