Здраве

23 Септември 2013

3151

Животът днес

Влошаването на стойката при децата започва след 4-5-и клас

Родителите забелязват гръбначните изкривявания, когато те вече правят впечатление, казва за credoweb.bg известният детски ортопед д-р Атанас Кацаров от „Пирогов”. Носенето на тежките ученически раници, изкривената поза на чина, липсата на физическа активност са някои от основните причини за появата на сколиозата, посочва специалистът. Той съветва родителите да обръщат внимание на децата за неправилна стойка и да ги водят на ортопед при най-малкото съмнение.

От 28 септември „Пирогов” подновява националната си програма „Детско здраве”. Всяка последна събота от месеца специалисти по ортопедия, УНГ, хирургия и урология ще преглеждат безплатно малчуганите без направление. Как да се запишете, четете в credoweb.bg.

Д-р Кацаров участва активно в кампанията. „Извършваме безплатни профилактични прегледи за гръбначни изкривявания, деформации на ходилата и заболявания на опорно-двигателния апарат”, посочва той. Много хора смятали, че в „Пирогов” лекуват само спешни случаи – травми и счупвания. „Всъщност приемаме всякакви случаи, които са за ортопед. Лекуваме изкривени крачета, детска церебрална парализа. Активно работим с Отделението по физикална терапия и рехабилитация”, допълва д-р Кацаров.

Интересът към безплатните прегледи е голям и записаните са много, но въпреки това от болницата не връщат никого. В рамките на деня ортопедичният кабинет преглежда около 45-50 деца. „Много от децата страдат от плоскостъпие. При учениците след 4-5-и клас се наблюдава значително влошаване на стойката.

Причините са, че те не седят правилно на чиновете, не носят добре чантите. В резултат се развива сколиоза - изкривяване на гръбначния стълб. Към нас за консултация се насочват и пациенти, които са били оперирани в други болници и използват възможността да получат второ мнение”, пояснява д-р Кацаров.  

Късно ли стигат пациентите до специалист? В голяма степен това зависи от социалния статус, но за съжаление хората обръщат внимание на състоянието на гръбнака, когато вече е налице видимо изкривяване.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 69