Здраве

23 Февруари 2015

1550

Животът днес

Водещи експерти обсъдиха в Катар главните предизвикателства пред световното здравеопазване

Петър ГАЛЕВ
Доха – София

Пътна карта за по-здравословен свят беше представена в столицата на Катар Доха, където над 1000 световни лидери, политици и медицински експерти от пет континента и 80 държави се събраха да обсъдят новаторски решения на неотложните глобални предизвикателства пред човешкото здраве и здравеопазване. Световната среща за иновации в здравеопазването (WISH – World Innovation Summit for Health), организирана от Катарската фондация, се провежда за втори път в Доха под егидата на Нейно Височество шейха Моза бинт Насър. В своята встъпителна реч тя заяви, че достъпът до здравни услуги стои в центъра на човешките права, а целта на WISH е да спомогне за намирането на начини хората от всички държави да получават навременна медицинска помощ на по-високо ниво. Шейха Моза подчерта връзката между здравето и образованието и подчерта, че иновациите в образованието водят до иновации в областта на здравеопазването. 

Срещата в Доха даде уникална възможност за специалисти от целия свят да обменят идеи и да обсъдят водещите практики за превенция, профилактика, диагностика и лечение, основани на доказателства. От българска страна във форума участва зам.-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски. 

В центъра на вниманието на WISH 2015 бяха диабетът, психичното здраве, деменциите, ракът, безопасността на пациентите, глобалният достъп до здравни услуги, възможностите на новите комуникационни технологии за подобряване на здравния статус на хората. По всяка от изброените теми имаше специална дискусия, водена от учени от различни световни университети. 

Изпълнителният председател на WISH проф. лорд Дарзи от Импириъл колидж Лондон заяви пред в. „Животът днес“, че успехът на форума се измерва с конкретните резултати. След първата среща през 2014 г. в авторитетното научно списание „Health Affairs“ са публикувани 10 статии върху глобалната здравна политика. Очакванията му от тазгодишния форум е да се създаде мрежа от трайни контакти между лекари, здравни мениджъри, учени и политици от всички държави, която да доведе до реални действия за по-добро здравеопазване. 

Всички водещи участници във форума в Доха бяха категорични, че новите тенденции в здравния сектор са тясно свързани с информационните технологии, защото те дават възможност за постоянен и сигурен контакт между лекарите, между лекарите и пациентите и между самите пациенти. 

На научното изложение, съпътстващо WISH, бяха представени някои от световните новости като виртуална операция, 3D-печатни протези и редица мобилни приложения. 

Катарската фондация (Qatar Foundation) е основана през 1995 г. от Н.В. Емир Шейх Хамад бин Халифа ал Тани и е частна неправителствена организация с идеална цел. Тя работи за трансформацията на Катар от държава, изграждаща икономиката си на базата на петрола, към страна, развиваща икономика на знанието. Трите стратегически стълба на фондацията са образование, наука и научни изследвания. 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 134