Д-р Емил ДИМИТРОВ

За много хора фрешът се превърна в идеалното начало на деня. Всички знаем, че цитрусовите плодове и соковете от тях са вкусни, полезни и богати на витамин С. Те са антиоксиданти, богати на магнезий, цинк и витамин В. 

Фрешът доскоро беше синоним на здравословен начин на живот, но тази нагласа се промени в последните години

Една от причините е, че извличайки сока от плодовете, фибрите и други полезни за храносмилателния тракт съставки се отстраняват. Друга причина е, че на практика, лишен от полезните си съставки, фрешът е фруктозна бомба – чаша портокалов сок например съдържа 22 грама захар.

Как обаче влияят цитрусовите плодове и фрешовете на зъбите?

Зъболекарите сигнализират за тази „здравословна” тенденция, пише в профила си в CredoWeb стоматологът д-р Димитров. Все по-често се виждат случаи на киселинна ерозия, причинена от киселината в плодовите напитки. Сокът от плодове с високо съдържание на лимонена киселина може да увреди емайла на зъбите ви по абсолютно същия начин, по който например го прави една газирана напитка. Прекомерната консумация на цитрусови плодове може да доведе до изменение в структурата на емайла на зъбите, което води след себе си до по-сериозни проблеми.

Защо се случва това?

В плодовете се съдържат киселини, които в контакт с емайла (външния слой на зъбите) го деминерализират и променят неговата структура. Първо се появяват бели петна по зъбите (най-често в шийката, където емайлът е най-тънък), които с течение на времето се превръщат в ерозия. Въпреки че емайлът е най-здравата тъкан в човешкия организъм, веднъж наруши ли се, повече не може да се възстанови.

Разбира се, не ви караме да се откажете от цитрусовите плодове и фрешовете напълно

Вижте и четири основни стъпки, които препоръчва д-р Димитров:

Кликнете върху снимката, за да прочетете всички съвети за здрави зъби на д-р Димитров

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook