Здраве

2 Септември 2013

24659

Галина Спасова

Всяка четвърта жена има проблем с щитовидната жлеза

С д-р Лъчезар Лозанов, ендокринолог в „Токуда Болница София“, разговаря Галина Спасова

- Д-р Лозанов, какви „отговорности“ има щитовидната жлеза в организма?
- Изключително важно е влиянието й върху растежа и развитието още в утробата, после в ранна детска възраст - най-вече за развитието на централната нервна система и на костите. По-нататък тя има решаваща роля за интелектуалния потенциал, за нормалното развитие на мозъка, на мускулите, на сърдечносъдовата система. В по-късна възраст има влияние върху плътността на костите – при някои от заболяванията на щитовидната жлеза започват и процеси на намаляване на костната плътност и остеопороза. Също така има влияние върху половата функция. При по-млади жени нарушената функция на щитовидната жлеза води до проблеми в менструалния цикъл. Освен това се оказва, че много жени, които страдат от безплодие, имат ендокринни нарушения, част от които са свързани с щитовидната жлеза.

- Достатъчна ли е информираността за проблемите, които биха могли да се дължат на нарушена функция на жлезата?
- В последните години в резултат на нашата разяснителна работа, чрез медиите включително, както и на подобряването на възможностите за диагностика на тези заболявания хората се интересуват все повече. Пък и честотата на нарушенията на функцията на щитовидната жлеза много нарасна - особено при жените. Смята се, че всяка четвърта жена в България има някакъв проблем с щитовидната жлеза.

- Симптомите, които трябва да ни отведат при ендокринолог?
- Най-честите симптоми са повишена нервност, сърцебиене, изпотяване, намаляване на теглото. Тези симптоми се срещат предимно при хора с повишена функция на щитовидната жлеза. Обратното, при намалена функция е налице напълняване, оточност, сънливост през деня и безсъние през нощта, нарушени паметови способности. Сухота на кожата, чупливост на ноктите – всичко това може да са симптоми на заболяване на щитовидната жлеза. Много важна е ролята на образователните програми.

Защото човек не може да държи непрекъснато на фокус всички заболявания, постоянно да мисли, да се оглежда, да трепери, да ходи по лекари. Но със сигурност хора, които имат роднини със заболявания на щитовидната жлеза или имат необясними оплаквания, били са при различни специалисти и не са излезли някакви причини за техните симптоми - това е именно контингентът, който трябва да се прегледа при ендокринолог. Разбира се, симптомите, характерни за заболяванията на щитовидната жлеза, съвпадат и със симптомите на много други заболявания. Могат да се дължат включително и на външни фактори – недоспиване, преумора, тютюнопушене, стрес... Така че нещата трябва да се отграничат и диагностицират по системата на отхвърляне.

- Кои други фактори освен наследствеността благоприятстват развитието на тези заболявания?
- По принцип много заболявания се изявяват при генетична предразположеност в съчетание с външни фактори, които я отключват. Най-често обвиняваме инфекциите в областта на гърлото, на ушите, стоматологични инфекции. Все повече като един от основните възбудители за изява на такива заболявания се смята никотинът. Също така повишеният прием на йод, който се съдържа най-вече в пресните орехи и в някои водорасли, също може да провокира автоимунни заболявания на щитовидната жлеза.

Разбира се, има и външни фактори, свързани с храненето, с местоживеенето. Например в планинските райони влияние оказва обстоятелството, че водата и почвата са по-бедни на йод и това благоприятства увеличение на щитовидната жлеза, т.нар. гушавост, и евентуално и други заболявания. Но след провежданата у нас след 1958 г. профилактика на йодния дефицит в момента СЗО ни обявява като една от страните, които са преодолели проблема с йодния дефицит.

- Храненето е факторът, върху който най-лесно може да се повлияе.
- Има храни, т.нар. струмигени, които дават отражение върху растежа на щитовидната жлеза – т.е. смята се, че хора, които консумират зеле, моркови, ряпа, цвекло, ядки (става дума за големи, а не за обичайни количества), са предразположени към увеличена щитовидна жлеза. Пестицидите, които се влагат при земеделското производство, имат също така доказани съставки, предизвикващи гушавост.

Оттук нататък накъде ще тръгнат нещата - дали пациентът ще остане само с увеличена щитовидна жлеза, или ще се развият и други заболявания като възли, автоимунни заболявания, повишена функция на жлезата, зависи от някои други предпоставки, включително и генетични.

- Необходими ли са профилактични прегледи при липса на симптоми?
- Прието е, че след 50-годишна възраст е необходимо и двата пола да преминат профилактичен преглед. Но зачестяват и пациентките, които са с намалена функция на щитовидната жлеза в хода на бременността. Затова стои въпросът дали всяка жена при установяването на бременността да не изследва щитовидната си жлеза. Тъй като в последните години зачестиха автоимунните заболявания, които в крайна сметка водят най-вече към намалена функция на щитовидната жлеза (това е по-голямата част от пациентите), естествено зачестяват и младите пациентки в детеродна възраст, които имат този тип заболявания.

  

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 66