Здраве

2 Декември 2019

Животът днес

Бананите вече се предлагат целогодишно в магазините, но консумацията им се увеличава през зимните месеци, когато изборът на пресни плодове е ограничен. Ползата и вредата от тях обаче предизвиква спорове и до днес сред привържениците на здравословното хранене.

Какво е мнението на специалистите:

Бананите са сред основните продукти, поддържащи сърдечносъдовата система във форма, защото съдържат голямо количество калий и магнезий. Тези плодове запазват доброто състояние на кожата и на нервната система, защото са богати на натурални антиоксиданти, неутрализиращи вредните вещества, попадащи в организма отвън.

Те са високовъглехидратен продукт, но това не провокира рязко покачване на инсулина в кръвта или образуване на подкожни мазнини, затова се препоръчват на спортистите след тренировки. Бананите възстановяват изразходваната енергия и полезните вещества, които организмът губи при повишеното изпотяване.

Тези плодове обаче съдържат голямо количество нишесте, което може да доведе до метеоризъм и да създаде проблеми на хора с чревни заболявания. Бананите увеличават и вискозитета на кръвта, затова не се препоръчват на пациенти с разширени вени. Трябва да се избягват и от хората с диабет, защото имат висок гликемичен индекс.

Учените съветват да се употребяват не повече от два банана на ден, при това не по-малко от час преди или след хранене. Не бива да се комбинират и с млечни продукти, защото нишестето в плодовете не се съчетава с животинските белтъчини и може да се стигне до проблеми с храносмилането.

Сподели във Facebook