Големият проблем на всички известни диети е тяхната кампанийност. Каквото и да направите в рамките на определения период хранителни ограничения, след като той приключи, обикновено теглото се връща и дори може да се увеличи.

Затова най-рационалният подход е да се предприемат малки, допустими стъпки, които обаче да станат трайно поведение, без постоянно да мислите за тях и да се насилвате. Защото стресът от самата диета или от невъзможността да бъде спазвана е допълнителен фактор за напълняване. В условията на стрес организмът преминава на „особен режим“, част от който е и трупането на запаси под формата на мазнини.

И така как да намалим теглото постепенно и трайно?

  1. Постъпателно откажете междинните похапвания. Не си давате сметка колко много калории се приемат „между другото“ чрез бонбонче от колежката, солетка от детето, сокче, бисквитка, бананче…  Между основните хранения се опитайте да приемате зеленчуци от рода на морков, малка ябълка, краставица. Носете си ги от дома – измити и обелени, готови за хапване. И когато другите посегнат към тестените и сладки изкушения, вие си изяжте въпросния зеленчук.
Това изкушение неусетно добавя една порция към калориите
  1. Алкохолът! Освен всички други ефекти, той носи много калории. Една голяма бира се равнява на половин голяма порция. При това, понеже е течност, поема се много лесно и някак не се усеща, че е храна. Ограничете се до известните препоръки за максимален дневен прием на алкохол: до 50 мл. твърдо питие на ден или 150 мл. вино, или 400 мл. бира.
  2. Хлябът. Ако обичате тестено, трудно ще го откажете изцяло. Но нека първоначално да е по-малко. Често си взимаме хляб с обяда или вечерята по инерция, защото така сме свикнали от деца – че всичко се яде с хляб. Ако навикът ви е за две филии, минете първо на една. А след това се откажете от него като добавка към основните хранения. Те често съдържат картофи, ориз, боб. Това е напълно достатъчно! Ако ще ядете хляб, нека той да е основното ястие, заедно със салата, но без други въглехидрати. Свикнете да хапвате месо със зеленчуци – здравословно и засищащо е.
  3. Любителите на сладкиши нека да се опитат за възриемат правилото, че те са основна храна, а не десерт. Така че, ако не можете да устоите на тирамису или еклерова торта, хапнете ги за обед или вечеря с кафе, но без да ядете друго.
  4. Откажете и захарта, и подсладителите в кафето и чая. И двете съставки не са полезни и водят до допълнително увеличаване на теглото. Да, ще ви трябва известно време, за да се настрои вкуса ви към любимите напитки без захар, но ще установите, че досега всъщност не сте възприемали истинския им вкус, а просто сладка течност.
  5. Увеличете постепенно ходенето пеша и качването на стълби. Малко по малко всеки ден, без драстични изхвърляния. Въпросът е в постоянството.

И така, хапвайте три пъти на ден, но вечерята да е по-рано. Откажете междинните подръпвания на уж дреболии, намалете ползването на асансьор. Ще се учудите от ефекта. Няма да е след 10 дни, но след два месеца кантарът ще тръгне надолу. И когато това поведение ви стане навик, ще можете да разширите „програмата“ според индивидуалните си усещания и нагласи.

 

Сподели във Facebook