За по-широка употреба на генеричните и биоподобните лекарства

Препоръките на ЕК в областта на здравеопазването за 2014 и 2015 г. към страните членки създават условия за насърчаване на реформите в подкрепа на достъпа до генерични и биоподобни медикаменти. От общо 16 препоръки 11 се отнасят до повишаване на ефективността на разходите в здравната сфера. Показателна е препоръката на ЕК към Ирландия, в която е отбелязано, че страната трябва да продължи с разработването на допълнителни мерки за по-бързо навлизане на генерични и биоподобни лекарства и използването им в по-голяма степен при лечението на пациентите. Това е чудесен пример едновременно за осигуряване на ефективност и подобряване на достъпа на гражданите до здравеопазване.   
     
Препоръки за повече прецизност на разходите за болнично здравеопазване са отправени към редица страни, като и тук повишаването на употребата на генерични и биоподобни медикаменти би гарантирало необходимата ефективност и подобряване на достъпа до лечение.
Европейската генерична асоциация (EГА), чийто член е Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА), призовава Съвета по заетост, социална политика, здравеопазване и потребление (EPSCO) и Съвета по икономически и финансови въпроси (ECOFIN) да продължат да насърчават повишаването на употребата на генерични и биоподобни лекарства, като това бъде категорично заложено в окончателния документ към Европейския съвет за препоръките в здравния сектор през юли 2014 г.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 104