Здраве

15 Април 2015

1477

Животът днес

За здрави кости е нужен магнезий

Магнезият е един от ключовите елементи в регулацията на различни процеси в организма. Той е на четвърто място по съдържание в тялото ни след натрий, калий и калций. Ако спите лошо, станали сте раздразнителни или потъвате в депресия, това може да е следствие на дефицит на магнезий, пише в профила си в CredoWeb д-р Цветанка Янакиева, специалист по хранене и диететика в София. Този макроелемент взаимодейства с много ензими и активира множество белтъци, участва в регулацията на температурата на тялото, на активността на мозъчните процеси, мускулното съкращение, работата на сърцето, тонуса на кръвоносните съдове, кръвосъсирването, обезпечава най-важните обменни процеси – енергийната, въглехидратната и мастната обмяна.

Крампи и аритмия – признак на дефицит

Незабавните симптоми на магнезиев дефицит са аритмия (прескачане на сърцето, сърцебиене), мускулни потрепвания, крампи (болезнено схващане) на мускулите на подбедрицата, потрепвания при заспиване, чувство на безсилие и депресия, лошо състояние на кожата, косата и ноктите. Към отсрочените се отнася остеопорозата и като следствие счупванията на кости. За много хора връзката на остеопорозата с магнезия звучи неочаквано, ние сме свикнали да я свързваме с дефицита предимно на калций. Но калцият отговаря за здравината на костите, а магнезият – за тяхната еластичност. Освен това дефицитът може отрицателно да се отрази върху синтеза на колаген, който отговаря за плътността и здравината на съединителната тъкан и състоянието на костите и кожата. Калцият и магнезият се уравновесяват един друг. При намалено количество на единия намалява и другият. Магнезият помага за усвояването на калция в костите. Дефицит на магнезий се наблюдава у 82% от бременните. Намалени количества на магнезий е открит у децата с дефицит на вниманието и хиперактивност.

Сами сме виновни, че не ни достига магнезий. Ядем фаст фууд и полуфабрикати, отказали сме се от традиционното хранене, в основата на което са голямо количество различни зелени зеленчуци, които съдържат този ценен макроелемент. Хранителните оцветители, с които производителите така щедро обогатяват различни напитки, бонбони и много други храни, за да им придадат по-апетитен вид, изместват магнезия и още повече засилват дефицита.

На ден са нужни 400 мг магнезий

На бременните и кърмещи майки е нужен още повече – 450 мг. Реално получаваме само 175 мг. Този елемент не се изработва в организма и трябва да го набавяме с храната и питейната вода. Най-много магнезий се съдържа в кафявите водорасли – 800-900 мг/100 г. Много богати са рибата и листните зелени зеленчуци – спанак, зелен лук, салати, рукола, броколи – техният хлорофил, който оцветява листата им в зелено, се състои от магнезиеви комплекси. Трябва по-често да се консумират варива, пълнозърнести продукти, сушени плодове, банани, горски плодове. Големи дози се съдържат в ядките, но от тях той се усвоява много лошо, особено при децата. Друг богат на магнезий продукт е черният шоколад, но той е твърде калоричен, за да е основен източник.

Потърсете профила на д-р Цветанка Янакиева в credoweb.bg

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 141