Здраве

18 Октомври 2019

Животът днес

Учени доказаха, че начинът на хранене оказва значително влияние върху състоянието на ставите. Някои продукти могат да ги предпазят от заболявания, а други да ги предизвикат. Специалистите отбелязват, че при артрит са противопоказни наситените мазнини, които се съдържат в сирената, червеното месо и маслото. Изследвания са установили, че тези мазнини могат да увеличат изработването на простагландини, а прекалено високото им ниво води до появата на възпалителни процеси.

Според експертите т.нар. западен начин на хранене, за който са типични животинските мазнини и масла, съдържащи мастните киселини омега 6, също предизвикват проблеми със ставите. Задължително трябва да се избягват и трансмазнините, които се влагат в много готови продукти, предлагани на пазара.

За да не се допускат проблеми със ставите, лекарите препоръчват строго да се контролира употребата на сол. Прекаляването с нея води до отоци и чести възпаления.

Болките при ревматоиден артрит може да бъдат провокирани и от храни, наситени със захар. Противопоказни са и продуктите от бяло брашно, които подобно на десертите предизвикват рязък скок на глюкозата в организма.

Сподели във Facebook