Здраве

15 Февруари 2016

1850

Животът днес

Проф. Йорданка Узунова, началник на Отделението по урология-андрология, УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“

Ракът на простатата и доброкачествената простатна хиперплазия са два от най-честите проблеми сред мъжете. Обикновено засягат хора над 50 години, но вече имаме пациенти и в по-млада възраст. Както при повечето заболявания, навременното поставяне на диагнозата играе ключова роля за крайния резултат от лечението.

Ето защо в Отделението по урология-андрология в УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“ започнахме инициатива за безплатни профилактични прегледи, насочени предимно за аденом и карцином на простатата. Целта ни е да обхванем голям контингент от пациенти, които се нуждаят от нашата диагностична дейност и подкрепа. Първите две кампании се проведоха през юли и октомври 2015 година.

Възрастта е основен рисков фактор, но съществена роля за развитието на тези заболявания има и начинът на живот. Напрегнатото и изпълнено със стрес ежедневие неминуемо дава отражение върху здравето на човек. Важно е да се отбележи, че хормоналният статус търпи такива промени, които могат да доведат до аденом и карцином на простатната жлеза, както и до нарушения в еректилната функция. Инфекциите също формират различни симптоми и оплаквания. Затова е много важно мъжете да търсят компетентна помощ от уролог-андролог.

За съжаление често не обръщаме внимание на собственото си здраве, а когато потърсим помощ, проблемът вече се е задълбочил. Човек трябва да се отнася сериозно дори и към най-малките промени в организма. Възрастта над 50 години например подсказва, че всеки мъж е добре поне веднъж годишно да се прегледа при уролог. Честото уриниране, ставане нощно време по няколко пъти са симптоми, които подсказват, че съществува проблем с простатата. Освен парене и смъдене възможно е да се появи дразнене в пикочния канал. Всички тези признаци налагат да бъдат уточнени и анализирани, за да се назначи подходящото лечение.

В рамките на профилактиката много важна е ролята на личните лекари. При тях се извършва изследване на простатно-специфичния антиген (PSA) – почти сигурен маркер, който може да подскаже за злокачествено заболяване. Добре е да се направи микробиологично изследване на урината, за да се установи или отхвърли някаква уринарна инфекция. Хубаво е веднъж годишно да се проследява PSA, както и да се прави консултация с уролог. Нормалните стойности на PSA са от 0 до 4 ng/ml, а от 4 до 10 ng/ml подсказват, че има нещо, което смущава жлезата и тя проявява реакция. Може да става дума за възпалително състояние или за тенденция за формиране на рак на простатата. При стойност над 10 ng/ml задължителното трябва да се направи биопсия на простатата. Дори и да се установи само чист аденом, по-добре диагнозата да се потвърди, отколкото да бъде изпуснат карцином на простатата.

Отделението по урология-андрология в УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“ организира безплатни профилактични прегледи

Настоящата кампания ще се проведе до 26 февруари 2016 година от 8:30 до 12 ч. Прегледите ще се извършват в Кабинет 225 в поликлиниката на УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“. Телефонът за записване е 02 9432 419. Желаещите да се явят на безплатните консултации трябва да носят PSA изследване, проведено от личния лекар. Добре е да носят и ехографско изследване – независимо дали е за пикочен мехур или простата, за да имаме общ ориентир в тази посока.

Сподели във Facebook