Здраве

10 Април 2022

credoweb bg

Какви са закалителните процедури на бебето или това, което прави децата здрави и държи болестите далече!

• Да започнем с температурата на въздуха в стаята у дома след изписването. Тя трябва да е 21 градуса при доносени и 24 градуса за недоносени бебета. През нощта може да е и по-ниска 18/19 градуса.
• Облеклото. Детето от самото начало е облечено с един кат дрешка от естествена материя, която да дава свобода на движението. Завито е през деня с тънко памучно одеалце или плетена пеленка, а през нощта с по-дебело одеалце или олекотена завивка.
• Проветрявайте стаята 4-5 пъти дневно по 10-15 минути, защото бебето се нуждае от кислород 2,5 пъти повече от възрастните!
• Разходките на открито са ежедневни. Бебето трябва да престоява навън общо поне 2 часа. Първото извеждане е 3-4 дни след изписването. Започва се на балкона или пред отворен прозорец за 5-10 минутки, на следващия ден 15-20 и след това вече навън. Температурата навън да е над 0 градуса, без вятър и мъгла.
• Въздушните бани започват от втория месец, като преди баня се оставя бебето да постои изцяло голичко за 4-5 минутки, като през 3-4 дни се увеличава времето, докато достигне 30 мин. Температурата в стаята е 22-23 градуса.
• Обтриване с вода: започваме от третия месец да обтриваме с мокра изстискана кърпа ръчички, крачета, а след известно време и телцето. За начало потапяме кърпата във вода с температура 36 градуса, като на 5 дни понижаваме температурата на водата с 1 градус, докато не стигнем до 28.
• Закалителни водни бани: Започват след навършени 4 месеца, като водата за начало е 36 градуса и на всеки 5-7 дни температурата на водата във ваничката се намалява с 1 градус и стигне до 28.
• Масаж на бебето. Започва от първия ден у дома с цялостно поглаждане на тялото, главичка и крайниците, стъпала и длани. Показвам го и го правим в курс „Първи грижи за новороденото“ https://tinyurl.com/3zy7j869 и в курс „Гимнастика Мама и Бебе“ https://tinyurl.com/2p9yrn3f
От втория месец се включват и техниките на размачкване, почукване, усукване.
• Гимнастика на бебето. Започва след като бебето навърши 2 месеца. Подготвяме и закаляваме мускулите на тялото за обръщане, седене, пълзене и цялостно развитие на детето. Още от сега сте поканени в страхотния ни отбор на малките шампиони!
• Слънчеви бани. До 6 месеца бебето не се излага на слънце, но няма нищо лошо да го близне слънчо по ръчичките и крачетата по 5 мин. в часовете между 8 и 10 сутринта.

Внимание: Ако се наложи да прекъснете процедурата по закаляване, започнете всичко отначало, а не оттам докъдето сте стигнали.
Закаляването изисква постепенно да се въвеждат процедурите, да са ежедневни и да са съобразени със състоянието на детето.
Можете да направите бебето си силно и здраво, от вас зависи! Успех пожелавам!

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook