Продължителното въздействие на замърсения въздух върху организма на човека е съществен и самостоятелен рисков фактор за появата на сърдечносъдови заболявания. Това показаха резултатите от мащабно изследване, публикувано в The Lancet Planetary Health. Учените доказаха още, че и ограниченото пречистване на въздуха подобрява здравословното състояние на хората.

„Ако се намали замърсяването на атмосферния въздух, това ще подобри здравето на сърцето и на кръвоносните съдове на населението“, заявиха учените от Oregon State University. Според тях до момента това твърдение не можеше да бъде заявено с такава категоричност.

Учените напомниха за доскорошните предположения, че ползата от пречистения въздух ще се усети само в страните, където замърсеността е много висока. Т.е. – на първо място в развиващите се страни. Днес вече е ясно, че ефектът е валиден за всички региони.

Специалистите са доказали, че при увеличаване на концентрацията на фините прахови частици с размер 2,5 микрометра с 10% броят на хората със сърдечносъдови заболявания се покачва с 5%. Учените твърдят, че 14% от инфарктите и инсултите по света са свързани с въздействието на замърсения въздух.

Изследването на учените от Орегон е било проведено в продължение на 15 години в 21 страни. То включва информация за почти 160 хиляди души на възраст от 35 до 70 години. Всеки участник е бил наблюдаван не по-малко от 9 години. Най-съществена била връзката между замърсения въздух и риска от инсулт.

Сподели във Facebook