Заседяването е по-опасно от пушенето

Работата в седнало положение съкращава значително продължителността на живота. Седенето пред компютъра по 8 часа на ден повишава риска от преждевременна смърт с 15%, а след 11 часа процентът стига до 40.

Резултатите от последните изследвания са впечатляващи. По данни на СЗО всяка година заседналият начин на живот убива 5 млн. души в света. Това е повече от тютюнопушенето – от него умират 4,9 млн. Оказва се, че седенето е по-опасно от цигарите.

Болки в кръста, отслабване на мускулната система, сърдечни болести, рак на дебелото черво – това са някои от възможните последствия от работата в седнало положение. Според кардиолога Франсоа Каре заседяването води и до замърсяване на организма, тъй като активира окислителните процеси в клетките. А това подготвя почвата за много болести, включително рак.

За щастие има прости начини за избягване на заседяването и неговите разрушителни последствия дори и ако работите в офис пред компютъра. Ето някои от тях:

• Вместо да изпратите на колегата си съобщение по електронната поща, отидете до него и поговорете лично.

• Поставете на бюрото си чаша с вода, така че да я виждате постоянно. Тогава, без да искате, ще отпивате от нея. Водата подобрява обменните процеси в организма, намалява апетита, а също така помага да ставате по-често от бюрото си и да посещавате тоалетната.

•  Дори и да сте затрупани с работа, не се хранете пред компютъра – излезте да обядвате с колеги, макар и за 15 минути. След това походете 5-10 минути по улиците.

• От време на време ставайте от стола и работете прави с опрени ръце на масата. Смяната на позициите раздвижва стегнатите мускули и подобрява кръвообращението на цялото тяло.

• Нагласете мобилния си телефон да звъни всеки час, за да ви напомня, че е време да се раздвижите. Например да се разходите по коридора и да направите няколко упражнения с ръцете и главата. (ЖД)

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 141