Защитете домашния любимец навреме срещу кърлежи и бълхи

Вдигат се температурите и всички насекоми започват да се размножават. С влажната пролет и слънцето идва времето и на ектопаразитите (бълхите и кърлежите). Скоро ще се разлетят и комарите. Тези напасти от кръвосмучещи насекоми често продължават до късна есен.

И ако не искате проблеми с домашния любимец, да внесете чрез него проблем и в дома си, да застрашите и децата, и себе си, време е за първите профилактични действия срещу векторите (бълхи, кърлежи и други) и заболяванията, пренасяни с тях.

Дори само една намерена бълха в козината на котето или кучето вече е проблем. Вероятно наоколо има поне още 20. Обичайно върху животното се намират само 5% от популацията на бълхите и това са само зрелите индивиди. Останалите 95% от популацията на паразитите  - снесените яйца и ларвите - са се разнесли по килими, мокети, фуги на паркети и т.н. в дома ви, по кучешката колиба, по дървата под навеса, под прага на входната врата, къде ли не още по двора.

Кърлежите са особено опасни и неприятни кръвосмучещи - паякообразни от подклас Акари, които с основание стряскат хората и тормозят кучетата и котките. Могат да предизвикат на животните сериозни дерматити, алергии, анемия, пренасят опасни заразни заболявания, сред които най-честите у нас са:

Лаймска болест (борелиоза) – причинителят е бактерия, пренасяна от различни видове кърлежи. Кучето има повишена температура, може да започне да куца, има влошен апетит, признаци още са подути и увеличени лимфни възли, болезнени стави. Не са изключени, макар и в по-редки случаи, сърдечни, неврологични и бъбречни усложнения, често - смъртоносни.

Бабезиоза – носи се от протозой, размножаващ се в кръвните клетки на кучетата. Острата форма се среща при млади кучета, като има повишена температура, която продължава до 3 дни. Преди смъртта спада до 33 °C. Животните имат силна умора с учестен пулс и дишане, не се хранят, имат диария. Оздравяването е бавно, често с рецидиви. Хроничната форма е по-често при стари кучета. Симптомите са скрити. Налице са иктерус, кахексия и анемия.  

Ерлихиозата идва от интрацелуларни рикетсиални агенти, които се пренасят от кърлеж, обитаващ региона на България. Симптоматиката е диария и повръщане, следва и обезводняване на организма на кучето. Фекалиите са с неприятна миризма, оранжев цвят, водниста консистенция и могат да бъдат примесени с кръв и слуз. Кучетата не приемат храна и са депресирани,  обикновено няма повишаване на температурата.

Хемотрофната микоплазмоза е известна като котешка инфекциозна анемия. Острата или хронична кръвна инфекция  протича с тежка хемолитична анемия. Причинява се от микоплазма, носена отново в кръвосмучещи насекоми. Котетата могат да имат температура до 41 °C, бледи лигавици, летаргични са, слаби, иктерични със задух. Болестта се предава трансовариално и може да засегне и кучета.

Съвременната ветеринарна медицина предлага все по-богато изобилие от защитни препарати под формата на „спот-он“ пипети и хапчета. Вече и на нашия пазар е налична противопаразитна таблетка срещу всички видове известни локални и тропически паразити. Тя е ефективна и за заболяванията, предавани с комари и мушици, като дирофилариозата (развитие на червеи в сърцето на кучето) и телазиозата (червей в очите).

Важно е да предпазим домашните любимци по най-ефективния начин и навреме. С новите ветеринарномедицински продукти козината им започва да отблъсква, а не привлича ектопаразитите, да парира и убива развитието на опасните кръвосмучещи във всички стадии - яйца, ларви и какавиди. Редовната профилактика може да предпази домашния любимец, както и самите нас от много болести, предавани и с т.нар. вектори (бълхи, кърлежи и др.).

Иновативните защитни продукти са вече леснодостъпни във ветеринарни клиники, ветеринарни аптеки, в масовите зоомагазини. На място всеки стопанин може да получи и индивидуален съвет за най-добрата защита за възрастта и породата на животното. Добре е да изпълняваме правилно профилактичните програми (обезпаразитявания и ваксинации) на домашните ни любимци, за да си нямаме проблеми. 

Не е зле да се помни и другото - че средствата, отделени за превенция, обикновено са далеч по-малко от тези за евентуално лечение.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 140