Здраве

5 Октомври 2019

Животът днес

Бременните жени, в чието меню редовно присъстват риба и морски продукти, по-рядко раждат деца със синдрома на дефицит на вниманието, съобщава The Daily Mail. Откритието е на испански екип от Института за световно здраве ISGlobal в Барселона. Учените установили, че децата, чиито майки по време на бременността са употребявали по четири порции риба на седмица, с 16% по-добре се справят с тестовете, установяващи нивото на внимателност. А при една порция на ден резултатите се подобрявали с 24%. Рискът от синдрома на хиперактивност при децата бил с 16% по-нисък.

Според учените причината за този ефект се дължи на съдържащите се в мазните видове риби омега-3 мастни киселини. Те са много важни за развитието на мозъка, затова специалистите препоръчват на бъдещите майки да включат морските продукти в менюто си възможно най-рано. За една порция учените приемат 115 грама.

Сподели във Facebook