Здраве

28 Декември 2018

Животът днес

Чесънът е обичайният гост в кухнята ни и влиза в състава на много рецепти, които готвим почти всеки ден. Обикновено го смятаме за подправка, а той е зеленчук, към който трябва да се отнасяме по правилния начин. Използваме го благодарение на неповторимия му аромат, но чесънът е и отлично тонизиращо средство, изключително полезно за здравето. Както е известно, именно ароматът и вкусът на храната подготвят стомаха за процеса на храносмилане. Затова и хранителните добавки не са така полезни и ефективни, както натуралните продукти.

Защо трябва да ядем чесън:

Той е богат източник на серни съединения, които не само му придават аромат и вкус, но и са много полезни за здравето. Тези съединения се използват като профилактика, а и като лечение на сърдечносъдови заболявания, рак и различни възпалителни процеси.

Но, за да прояви полезните си свойства, чесънът трябва да се смели. Само така от съединението, наречено алицин, се изработва необходимата сулфенова киселина. Изследвания са доказали, че чесънът е ефективен при повече от 150 заболявания.

Какви са ползите от чесъна:

  • Укрепва сърдечносъдовата система.
  • Подобрява кръвообращението, намалява риска от образуване на тромби, понижава кръвното налягане.
  • Има противовъзпалителни свойства, намалява риска от остеоартрит.
  • Укрепва имунната система.
  • Притежава противобактериални, противогъбични, противовъзпалителни свойства.
  • Бори се с рака.
  • Полезен е за мозъка, белите дробове, млечните жлези, стомаха и панкреаса.
  • Ефективен е при простуда и грип.
  • Намалява холестерола.
  • Съдържа много витамини, минерали и антиоксиданти.

Как правилно да употребяваме чесън:


За да запазим полезните му качества, не бива да го подлагаме продължително време на термична обработка. Трябва да го смелим и да го оставим около 5-10 минути на стайна температура. През това време протича химична реакция и се отделя алицин.

Препоръката е чесънът да се готви на слаб огън в продължение на 10-15 минути. Така той няма да загуби полезните си вещества. Но най-добре е да го ядем суров!

Сподели във Facebook