Според учените причината за постоянната раздразнителност, апатия и разконцентрираност може да е дефицитът на магнезий в организма. Този елемент влияе още върху сърдечносъдовата и кръвоносна системи, както и върху усвояването на полезните вещества. Магнезият помага на организма да се защити от инфекциите, възпаленията и алергичните реакции, участва и във възстановяването и растежа на костната тъкан.

За последиците от дефицита на магнезий се заговори едва в средата на миналия век. Защо толкова късно? Причината е, че с развитието на технологиите за отглеждане на зърнени продукти, плодове и зеленчуци добивите започнаха да се увеличават, но да се понижава количеството на съдържащият се в тях магнезий. Освен това за неговият дефицит в организма на хората съдейства и бумът на фаст фууд индустрията – рафинираните и вредни храни не само не осигуряват на хората магнезий, но и могат да го извеждат от организма, създавайки опасен за здравето недостиг на този елемент.

Още през 2001 г. немски учени изследваха 16 хиляди жители на Германия и установиха, че 14,5% от тях страдат от дефицит на магнезий. На границата с недостига на този елемент са били 33,7% от участниците в изследването. Т.е. половината от населението се нуждае от корекции в храненето и осигуряване на допълнителни източници на магнезий.

В кои продукти той се съдържа

На първо място са обвивките на зърнено-житните култури. Затова пълнозърнестите брашна и продукти от тях са много важни. Следват зелените листни зеленчуци, какаото, ядките и семената, рибата, авокадото, сушените плодове.

Сподели във Facebook