Омега-3 са група полиненаситени мастни киселини, които са жизнено необходими за нормалното функциониране на много органи и системи. Организмът на човека не може да ги изработва самостоятелно, затова те трябва да се набавят най-вече чрез храната. Омега-3 се съдържат в най-големи количества в морските продукти като мазните видове риби, ядките и др.

При кои здравословни проблеми омега-3 са безценни:

Депресия и тревожност

Тези състояния са много разпространени при съвременните хора. А според някои специалисти депресиите се превръщат в епидемия. Много изследвания са доказали, че ежедневната употреба на достатъчно количество омега-3 действително помага.

Влошено зрение

При дефицит на определени типове омега-3 мастни киселини може да се появят проблеми със зрението. Но ако нивото им е в нормата, това може да понижи риска от макулна дегенерация, която често води до необратимо увреждане на зрението.

Дефицит на вниманието и хиперактивност

Този синдром представлява поведенческо разстройство, което се характеризира с импулсивност, хиперактивност и невнимателност. Резултатите от научен експеримент са доказали, че при децата с такъв синдром нивото на омега-3 мастните киселини в организма им е по-ниско в сравнение с връстниците им, които нямат подобен проблем.

Автоимунни заболявания

Учените отдавна се борят с автоимунните заболявания, но причините за тяхната поява все още са загадка. Доказано е обаче, че те могат да бъдат предотвратени, ако през първите години от живота ежедневно се приемат омега-3.

Сподели във Facebook