Здраве

19 Септември 2019

Животът днес

Животът без стрес е невъзможен, но ако не се вземат мерки да се намали напрежението, той може да се превърне в хроничен и да причини сериозни здравословни проблеми. Кои са те:

Затлъстяване

За някои хора единственият начин да се успокоят е храненето, като най-често посягат към десертите, защото захарта увеличава нивото на серотонин – хормона на щастието. Резултатът е предвидим – наднормено тегло и затлъстяване.

Проблеми с храненето

Не всички обаче се опитват да намалят стреса чрез ядене. Не са малко и тези, на които силните преживявания пречат да се хранят нормално. След време това може да доведе до изтощение и нарушения в дейността на вътрешните органи.

Влошено състояние на кожата и косата

Хората, които често нервничат, знаят, че това се отразява на външния им вид. Продължителният стрес може да доведе до опадването на косата, появата на екземи, херпес и псориазис.

Заболявания на стомашно-чревния тракт

Поради постоянния стрес хората често се сблъскват с проблеми със стомашно-чревния тракт като киселини, стомашни разстройства, спазми и повишено газообразуване. Ако не се вземат мерки, може да се стигне до гастрит и язва.

Развалени зъби

Стресираните хора често имат развалени зъби. Причината донякъде е в силното им стискане по време на сън. Понякога се появяват главоболие и болки в челюстите.

Сърдечносъдови проблеми

Хормонът на стреса може да наруши разпределението на кръвта в организма. Това повишава риска от сърдечносъдови и белодробни проблеми. Затова учестеното сърцебиене и затруднено дишане са повод да се посети лекарят.

Сподели във Facebook