Днес по магазините може да се намерят най-различни екзотични плодове, които като че ли изместиха крушите от трапезата на българина. Според специалистите обаче това е сериозна грешка, защото само една круша на ден помага да се подобри дейността на храносмилането и на сърцето.

Особено полезна е кората на крушите – тя съдържа важни за доброто състояние на сърдечносъдовата система флавоноиди, които намаляват чупливостта на капилярите, правят ги по-еластични и подобряват чувствителността на клетките към инсулина. Затова се препоръчват на диабетици.

Според учените крушите съдържат и до 20% от дневната норма на фибри, влияещи благотворно на храносмилането. Този плод свързва и мастните киселини, като понижава нивото на холестерол в организма.

Крушите са богати и на арбутин, който има антибактериални свойства. Благодарение на съдържащия се в тях калий, те помагат в борбата с инфекциите на пикочо-половите пътища.

Сподели във Facebook