Защо не бива да се мият суровите пилета
От Департамента по здравеопазване на САЩ съобщиха, че миенето на пилетата преди приготвянето им може да бъде много опасно, защото увеличава риска от заразяване с бактерии и отравяния.
Експертите се обърнаха с призив към американците да се откажат от този навик, защото той ще помогне на бактериите да се разпространят върху повърхностите в кухнята. Предупреждението е публикувано на официалния сайт на правителството.
„Топлата вода не може да убие салмонелата, но заедно с нея върху кухненските съдове и прибори попадат вредни микроорганизми, което увеличава риска от зарази“, пишат специалистите. Според предоставените от тях данни в 25% от изследваните случаи в салатите на хората, които са мили пилетата преди приготвянето им, е била открита салмонела. Следи от бактериите са били намерени още върху повърхностите на кухненските мебели, както и в подправките.
Американските експерти предупреждават, че само продължителната термична обработка, при която вътрешната температура на продукта е не по-ниска от 74 градуса по Целзий, е единственият начин да бъдат унищожени опасните бактерии.