От Департамента по здравеопазване на САЩ съобщиха, че миенето на пилетата преди приготвянето им може да бъде много опасно, защото увеличава риска от заразяване с бактерии и отравяния.

Експертите се обърнаха с призив към американците да се откажат от този навик, защото той ще помогне на бактериите да се разпространят върху повърхностите в кухнята. Предупреждението е публикувано на официалния сайт на правителството.

„Топлата вода не може да убие салмонелата, но заедно с нея върху кухненските съдове и прибори попадат вредни микроорганизми, което увеличава риска от зарази“, пишат специалистите. Според предоставените от тях данни в 25% от изследваните случаи в салатите на хората, които са мили пилетата преди приготвянето им, е била открита салмонела. Следи от бактериите са били намерени още върху повърхностите на кухненските мебели, както и в подправките.

Американските експерти предупреждават, че само продължителната термична обработка, при която вътрешната температура на продукта е не по-ниска от 74 градуса по Целзий, е единственият начин да бъдат унищожени опасните бактерии.

Сподели във Facebook