Въпреки че солта отдавна е провъзгласена за едва ли не най-големия враг на човешкото здраве, тя също има полезни свойства.

Всички сме чували да наричат солта „бялата смърт“, защото води до повишено кръвно налягане и сърдечносъдови заболявания. Учените съветват да намалим употребата ѝ до минимум, но не бива съвсем да я изключваме от менюто си. Първо – до момента вината на солта за повишеното кръвно налягане не е доказана категорично. Напротив, изследвания са установили, че отказът от нея води до здравословни проблеми. Доказано е, че смъртността е по-висока при хора, употребяващи под 2,3 грама сол на ден.

Известно е, че солта помага да се контролира чувствителността към инсулин и да не се повишава нивото на захар в кръвта. Солта е и натурален антихистамин. Една щипка от не върху езика помага при алергични реакции и астматични пристъпи. Солта е нужна на човешкия организъм и да поддържа нормално ниво на рН. Тя понижава и адреналина. Установено е, че солта подобрява качеството на съня, защото регулира стреса и ускорява метаболизма, затова помага да се запази здравословното тегло. Тя поддържа и работата на щитовидната жлеза, а нормалното ѝ количество в менюто балансира нивото на хормоните.

Сподели във Facebook