Известно е, че основната причина за влошаване на когнитивните способности на хората е стареенето. Оказва се обаче, че ако всеки ден се употребява по шепа орехи, умствените възможности може да се подобрят с 60%.

Резултати от изследване на австралийски учени показали, че ако ядките присъстват в менюто на възрастните хора продължително време, това може да подобри състоянието на мозъка им, на мисленето им и да развие способността им да запомнят информация.

За да стигнат до този извод учените провели експеримент с участието на 4800 души на възраст над 55 години. Те употребявали не по-малко от 10 грама орехи на ден, което се равнява на две чаени лъжички. Резултатите показали, че при тях когнитивното здраве се е подобрило с 60% в сравнение с тези, които не употребявали ядките и при които продължило да се развива естественото понижаване на познавателните способности.

Според учените положителният ефект се дължи на противовъзпалителните свойства на орехите и на съдържащите се в тях антиоксиданти. Това противодейства на деменцията. Освен това ядките са богати на полезни мазнини, белтъчини и фибри, които помагат да се стабилизира нивото на холестерина.

По данни на Световната здравна организация хората с деменция по света са около 47 милиона. Специалистите прогнозират, че през 2030 г. броят им ще нарасне до 75 милиона, а до 2050 г. те ще бъдат три пъти повече.

Сподели във Facebook