Здраве

23 Септември 2018

Животът днес

Европейските медици промениха стойностите на смятаното до момента нормално кръвно налягане. На ежегодния форум на Европейското дружество по кардиология и Европейското общество по хипертония, който се проведе в Мюнхен, бяха свалени граници от досегашните 140/90 на 130/80.

Според лекарите причината за промените е растящият брой на хората, страдащи от хипертония. Днес над 1 милиард души по света са с високо кръвно налягане, 60% от тях са над 60-годишна възраст.

При много пациенти лекарите поставят за първи път диагнозата „хипертония“, когато показанията са 150-160/90-100. Това се случва, защото при повечето хора кръвното налягане се повишава постепенно в продължение на много години. Те често не му обръщат внимание, тъй като свикват да живеят и работят с кръвно налягане по-високо от нормалното. Това обаче води до сериозни заболявания на сърдечносъдовата система.

„Показанията 140/90 вече говорят за гранична артериална хипертония, на чийто фон често се случват кризи, но хората се успокояват с мисълта, че са на горната граница, но не са я прескочили. При хората, които преди са имали нормално кръвно налягане, такива показатели са рисков фактор. При такова кръвно налягане може да се развият сърдечносъдови заболявания и мозъчни нарушения. Затова на международно ниво бяха преразгледани граничните показатели на кръвното налягане“, твърдят специалисти от Швейцарската университетска клиника.

Учените призовават, ако вашето кръвно налягане превишава нормата от 130/80, непрекъснато да контролирате състоянието си и стриктно да спазвате препоръките на лекарите. Според статистиката една трета от възрастните хора страдат от една или друга форма на хипертония.

Сподели във Facebook