Повечето хора са свикнали веднага след като станат да застелят леглото си. Действително това създава уют, ред и акуратен външен вид на спалнята. Но според специалистите зад привидната естетика се крие опасност.

Два независими един от друг екипа от Великобритания провели изследване, а резултатите от него са повече от любопитни. Оказва се, че застилането на леглото не само не се препоръчва, а и категорично се отхвърля. Стремежът към безупречен ред крие сериозен риск за здравето.

Първата група учени от Лондон доказала, че в застланото легло живеят над милион и половина акари, които се хранят с мъртви кожни клетки. А влажната и топла среда, която се получава след застилането на леглото, е най-благоприятна за растежа и размножаването на акарите. Те може да предизвикат алергични реакции, бронхиална астма, екзема или дерматит. Акарите обаче са много уязвими на външни влияния. Достатъчно е да оставим леглото непокрито за известно време, а най-добре е под въздействието на слънчевите лъчи, и те може да бъдат унищожени. Редовното проветряване също помага.

Втората група учени открили, че в застланото легло живеят такива биологични форми като плесени, гъби и бактерии. Те били особено много в постелите на хора, които обичат да похапват лежейки. Остатъците от храна са идеална почва за размножаването на опасните вредители, особено в такава топла и влажна среда. 

Сподели във Facebook