Известно е, че паниката е по-страшна от проблема, който я поражда. Ситуацията с коронавируса не прави изключение. Когато човек е в стрес, мозъкът му отказва да се съобразява с логиката и той започва да действа като автомат. И докато запасяването с хранителни продукти можеше да има някакво обяснение, изкупуването на тоалетна хартия, която няма никакво отношение към вируса, озадачи и психолозите.

Първи опразниха рафтовете с тоалетна хартия австралийците. Те имаха някакво основание, защото страната не я произвежда, а я внася от Китай. Когато обаче американците, англичаните, канадците и немците натовариха огромни количества от „безценните“ рула, се оказа, че тоалетната хартия се превръща в символ на епидемията от коронавирус. В интернет се появиха стотици кадри с хора, грабещи тоалетна хартия, като че ли от това зависи животът им. А всъщност тя съвсем не е най-необходимият продукт по време на епидемия и карантина. Един австралийски вестник недвусмислено показа безсмислието на масовата психоза, като пусна поредното си издание с осем страници повече, ако някой съвсем закъса.

Какви са версиите на експертите за феноменът, наречен „тоалетна хартия“:

Версия 1. Психическа

Според психолозите новият вирус поражда у хората страх с много неизвестни около него. Затова те се нуждаят от простички, обичайни, познати и съпътстващи ежедневието им вещи, които ще им гарантират сигурност и комфорт. Тоалетната хартия е идеална за случая, защото успокоява, вдъхва увереност и чувство за безопасност, твърдят специалистите.

Версия 2. Китайска

Когато избухва епидемията в Ухан, властите препоръчаха хората да не докосват различните повърхности на обществени места, а да използват тоалетна хартия и след това да я изхвърлят. И дисциплинираните китайци, излизайки от къщи, вземаха със себе си руло хартия. Гледайки тези кадри, светът реши, че тоалетната хартия под мишницата е част от стратегията за оцеляване.

Версия 3. Медицинска

В интернет битуват две версии, които свързват медицинските маски с тоалетната хартия. Според първата предприятията, произвеждащи тоалетна хартия, се преориентират към производството на маски, т.е. задава се дефицит. Според втората – от тоалетната хартия може да се направят маски, които също бързо изчезнаха от пазара.

Версия 5. Практична

Хартията е една от малкото стоки, които никога не се разваля и рано или късно ще я използваме. Освен това тя не изисква никакви специални условия за съхраняване.

Версия 6. Логична

С обявяването на карантина много хора са принудени да стоят през цялото време вкъщи и напълно логично е да се увеличи разходът на тоалетна хартия. А това налага и повече запаси.

Версия 7. Стадна

Когато всички около теб купуват тоалетна хартия, ти схващаш две неща. Първо – очевидно това е много необходима стока. Второ – и да не е така, съвсем скоро тя ще стане дефицитна и няма да можеш да си я набавиш. Щеш не щеш се включваш в масовата психоза.

Колко тоалетна хартия ползват по света

Великобритания  - 11,5 кг на година за 1 човек,  САЩ – 10,7 кг, Германия – 9,9 кг, Япония - 8,8 кг, Франция - 8,6 кг, Италия — 8,3 кг, Южна Корея - 7,5 кг, Китай - 6,7 кг.

 

Сподели във Facebook