След като известната верига кафенета Starbucks започна да се отказва от пластмасовите сламки, въпросът за вредата им стана още по-актуален. Отдавна е известно, че пластмасовите изделия са вредни за околната среда и за здравето на хората, но за сламките, от които хората обичат да пият сокове и коктейли,  се говори отскоро.

Специалисти определиха пет главни причини да не използваме пластмасовите сламки.

1. Създават проблеми със зъбите

Според експертите сламките действат като шланг и когато пием сладки или кисели напитки чрез тях концентрирана струя от течностите попада директно върху определена част от зъбите, увреждайки емайла им.

2. Повишават газообразуването и подуването на стомаха

Причината за тези проблеми е, че, когато използваме сламки, заедно с напитките в стомашно-чревния ни тракт попада и голямо количество въздух.

3. Изпиваш повече, от необходимото

Когато използваме сламки, скоростта, с която пием, е значително по-голяма. Затова и хората не си дават сметка точно колко са изпили. Това увеличава опасността да прекалят със захарта и алкохола.

4. Направени са от вредни химикали

Сламките се правят обикновено от полипропилен. Доказано е, че при използването на изделия от този материал, вредните вещества попадат в течностите, а оттам в организма на хората. Това може да предизвика редица здравословни проблеми.

5. Водят до появата на бръчки

Учените съветват да се откажете от сламките, ако държите на външния си вид. Редовната им употреба е една от причините за появата на бръчки.

Сподели във Facebook