Здраве

11 Февруари 2019

Животът днес

Колбасите са любима храна на много хора, въпреки предупрежденията на учените за вредата от тях. Причината е, че при производството на салами и шунки се използват подобрители на вкуса, много сол, оцветители, консерванти и даже нитрати.

Кои са най-разпространените здравословни проблеми, които могат да ни причинят преработените месни продукти:

Захарен диабет

Рискът от появата на това заболяване се увеличава с почти 20% при прекомерна употреба на кренвирши, салами, бекон и др. Причината е, че те съдържат много наситени мастни киселини.

Наднормено тегло

В преработените месни продукти има голямо количество опасни за организма вещества, които нарушават работата на храносмилателната система. Това води до увеличаване на теглото.

Онкологични заболявания

Много изследвания са доказали, че в колбасите се съдържат канцерогенни вещества, които увеличават риска от рак на стомаха.

Сърдечносъдови проблеми

Преди три години специалисти от Световната здравна организация анализираха резултатите от глобални изследвания за влиянието на преработените месни продукти върху здравето. Специалистите стигнаха до извода, че алкохолът, пушенето, арсенът и колбасите нанасят еднаква вреда върху човешкото здраве. Първа под ударите на преработените месни продукти попада сърдечносъдовата система.

Нарушения в хормоналния баланс

Добавките в месните продукти могат да нарушат хормоналния фон на човека, но за производителите на първо място са печалбите, а не здравето на хората.

Сподели във Facebook