Здраве

19 Февруари 2017

Животът днес

Д-р Светлана Бежанов

Към края на продължителната и студена зима, съпроводена с повече заседяване и по-обилно хранене, негативният ефект върху храносмилането е доста често срещан. По правило в тези периоди от годината се застъпват и празничните събирания около масата, които провокират освен стомашни неразположения и жлъчни проблеми. Защото пикантните храни, пържените, панираните ястия, многото чесън, майонези, сладките и тестените неща - баници, торти и баклави - водят до точно тези последици - подуване, куркане и заболяване на червата и на жлъчните пътища.

Силно ограниченото физическо натоварване - тази година се въздържахме и от разходка дори заради поледицата - е причина да не може да се изразходва приетото количество калории и да не се преработват достатъчно добре храните.

Как обаче може да се разграничи функционалното страдание от сериозния здравословен проблем?

Функционалните нарушения лесно излизат наяве, като използваме нашите инструментални методи за отхвърляне на органично увреждане - ултразвуковата диагностика и по-инвазивните методи като гастроскопия и колоноскопия. Функционални са тези страдания, които имат само определени симптоми – болка, подуване, куркане на червата, гадене, повръщане. И ако не открием някаква органична причина за тези симптоми, тогава става въпрос за функционално страдание. За да се преодолеят споменатите смущения, е нужен на първо място оптимален хранителен режим: да не се преяжда нито като количество, нито като честота на хранене - да има закуска, обяд, леки закуски в 10 и 16 часа и вечеря, която да не е по-късно от 19 часа.

Хората неслучайно са стигнали отдавна до правилото „ставай от масата леко гладен, но в никакъв случай преял“. Изключително погрешно е също да се ляга веднага след нахранване, но това се прави масово. А ензимите, които трябва да преработват храната, имат определен биологичен ритъм в денонощието. И количествата им, които се отделят от нашите ендокринни жлези, са разпределени така, че да поемат най-голямото натоварване до около 19 часа вечерта. Това важи и за инсулина, и за други ензими. Ако легнеш веднага след нахранване, нарушаваш механизма, създаден от природата. Защото движението стимулира чревната перисталтика и подобрява храносмилането. 

Алкохолът поразява не само черния дроб, той унищожава клетки в панкреаса, където се съдържат храносмилателните ензими. От друга страна, специално за червеното вино примерно е доказано, че скъсява времето за преминаване на храната през целия гастроинтестинален тракт и по този начин често се получават функционални разстройства, конкретно диария. През зимата, както вече споменах, се консумират традиционно големи количества туршии. Там обаче има много консерванти, като най-вече солта и оцетът са тези, които действат неблагоприятно върху нашия организъм. Не съветвам да се избягват напълно, но да не се прекалява с туршиите. Умереността във всичко е най-доброто.

Като необходимо допълнение към правилното хранене (като вид и режим) и активното движение ние препоръчваме и медикаменти, които не са в истинския смисъл на думата химически синтезирани. Това са помощни средства, съдържащи съставка, която отнема газовете в червата. Мога да кажа, че много добър ефект има „Комфортекс“, тъй като облекчава симптомите на тежест, газове и урегулира ритъма на изхожданията. Тоест, ако някой е имал разстройство, с употребата на „Комфортекс“, освен че ще се чувства по-добре, без тежест, без подуване, ще си урегулира и режима на изхожданията.
Препаратът не е обвързан с определено време или продължителност на приемане. Аз лично предпочитам и препоръчвам на моите пациенти с вече изброените оплаквания от подуване, газове и стомашен дискомфорт първоначално по-интензивно лечение – тоест десетина дни да се взимат примерно два пъти по две капсули по време на хранене. След това вече може да се приемат само когато има проблем или след по-обилно хранене.

 

Сподели във Facebook