Здраве

16 Септември 2018

Животът днес

Редовната употреба на червен лук понижава нивото на холестерола, предпазва организма от вируси, активизира метаболизма и подмладява кожата. Затова специалистите препоръчват да го включим в ежедневното си меню.

Червеният лук се отличава с повишено съдържание на антоциани (мощни антиоксиданти), които му придават характерния цвят. Попадайки в организма, тези вещества помагат за укрепване на стените на кръвоносните съдове и за намаляване на холестерола. Нивото му може да се понижи с 20%, ако употребяваме червен лук в продължение на 2-3 месеца.

Зеленчукът е и източник на витамините А, В, С и РР. Те стимулират функционирането на храносмилателния тракт, метаболизма и помагат в битката с наднорменото тегло. Компонентите на червения лук подмладяват и кожата.

Според резултати от изследване, публикувани в списанието Food Research International, веществата в червения лук могат да унищожават раковите клетки. По-точно – съдържащият се в него кверцетин е много ефективен при рак на дебелото черно и на млечната жлеза.

Освен това червеният лук съдържа киселина, която действа благоприятно върху храносмилателния тракт. Както и белия лук той е идеален антисептик при вирусни и бактериални заболявания.

Сподели във Facebook