Здраве

19 Декември 2018

Животът днес

В семейството на зелето има огромно разнообразие и всеки може да намери сорта, който му допада. Ако смятате, че това е скучен зеленчук, със сигурност не го познавате. Освен бялото зеле, има още брюкселско, савойско, цветно, къдраво, червено и т.н.

Всички видове обаче са много полезни, някои са по-вкусни сурови, а други след като се сготвят. Между другото киселото зеле не само запазва максимално полезните вещества, но е и по-богато на витамин С от прясното.

Зелето е известно със способността си да пречиства организма от токсините, шлаки, свободни радикали и излишния холестерол. В него се съдържат много витамини, минерали, антиоксиданти и целулоза. Листните сортове са богати на растителни антиоксиданти, които ефективно се борят с възпалителните процеси. Зелето е богато на вещества, които помагат да се поддържа водно-солевия баланс на организма, пречи и на развиването на резистентност към инсулина.

Зелето е идеален зеленчук за хората, които искат да отслабнат, защото нормализира метаболизма, а съдържа много малко калории.

Сподели във Facebook