Здраве

10 Февруари 2015

3754

Животът днес

Златото – благородният душманин на бръчките

Тина БОГОМИЛОВА

Златото е безценен подмладител. И ако преди векове самата Клеопатра е спяла със златна маска на лицето, сега така нощуват холивудски красавици като Никол Кидмън и Камерън Диас.
От древността се е знаело, че ценният метал лекува и подмладява.
Според Аюрведа пък златото е антидепресант и незаменим илач за душата, затова при стрес и проблеми се препоръчва носенето на златни накити.

Скъпоценният метал прави кожата свежа и сияйна, доставя й кислород, подобрява кръвообращението и премахва следите от умора.
Златната терапия вече е привилегия не само на знатните и богатите, тъй като не е нужна цяла скъпоценна маска. Японците измислят технология за раздробяването на златото на изключително ситни частици, които могат да проникват дълбоко в кожата.

Златото стимулира производството на колаген и еластин, осигурява моментален лифтинг ефект, ускорява регенерирането на клетките, както и клетъчния метаболизъм, предпазва от вредното въздействие на свободните радикали и запазва влагата в кожата. Предпазва от възпаления и пигментни петна, глади бръчките и изхвърля токсините.

Звездите се подлагат на суперлуксозна терапия, при която се поставя златна мрежа под кожата. Плащат се няколко хилядарки за подмладяване с около седем – осем години. Лифтингът е без хирургическа намеса, златната нишка с абсолютна каратова чистота и микроскопична дебелина се поставя под най-горния слой на кожата на лицето. Организмът прави слаба алергична реакция към златните нишки и лицето леко се подува, като придава по-плътен и стегнат вид на кожата. Златната нишка като че ли зашива бръчките. Ефектът не е моментален, алергичната реакция отминава за около две седмици, а за бръчките са необходими поне три месеца. Кожата се опъва постепенно и до една година, а златната нишка може да стои и десетина.

Много по-евтина, но също златна е терапията, когато благородният метал не се имплантира, а се разтваря в кожата със специални техники. Процедурата варира между 300 – 400 лева. Тънкостта в изпълнението е нанасянето на специален серум, който разтваря метала. Той се поставя върху почистено лице, а върху него - златното фолио. Под действието на ултразвук и вода металът се абсорбира от кожата. След това с бавни масажни движения специалистите втриват златото до неговото пълно разтваряне и нанасят специален гел.

Друга разновидност на скъпоценната терапия, все по-често предлагана и у нас, е първо да се направи ексфолиация със златен пилинг за премахване на мъртвите клетки. След това се нанася серум със златни наночастици, като се прави лек масаж, докато частиците се абсорбират в кожата за около десетина минути. След това за четвърт час се поставя златната маска, а накрая се прави масаж със златен биоактивен регенириращ крем. Процедурата отнема около един час, като се препоръчва веднъж седмично.
Различните козметични салони предлагат разновидности като например златния серум се вкарва чрез ултразвук, почистване със златно мляко, масаж с полускъпоценни камъни, поставяне на златни листа върху бръчките, пресован златен прах, златно олио.

Няколко дни след разкрасяващата процедура кожата блести, затова е много предпочитана преди абитуриентски балове, сватби и други празници.
Златната терапия се прави и на цялото тяло. Скъпоценният метал се използва за пилинг, маска и масаж, като процедурата отнема около час и половина. Използва се като антицелулитна терапия, отслабване, стягане и оформяне на тялото.

Някои козметични студиа пускат оферти за много евтини процедури, около 20 лева на терапия, но позлатяването често не е цялостно, а се комбинира с други подмладяващи агенти.

Авторитетните козметични марки също залагат на златото. То се поставя на дъното на флаконите на някои кремове, други пък са със златни наночастици. Предлагат се и маски със злато на прах или люспи. Козметичните тубички и шишенца с миниатюрното злато обаче са поне стотачка.

Но и най-скъпоценната терапия не може да се справи със стареещата кожа, подложена на цигарен дим, алкохолни градуси и нездравословен начин на живот.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 132