Учени от Великобритания разработиха технология, която помага в лечението на рака. Тя включва използването на златен прах.

По време на изследване биолози от института в Единбург доказаха, че атомите на златото правят химиотерапията при онкологичните заболявания безопасна и при това по-ефективна, ускорявайки реакциите в организма. Сложните органични молекули се разпадат под въздействието на благородния метал, като се обединяват в нови структури.

Учените стигнаха до извода, че с помощта на наночастици от златния прах може да създадат особен вид химиотерапия, при която молекулите на метала ще помогнат в раковите клетки да се транспортират лечебните компоненти, а заедно с това да усилят медикаментозния ефект.

Ръководителят на изследването – Асир Унчити- Брочета, заяви, че учените са успели всъщност да открият нови свойства на златото. Установило се още, че то спокойно може да се използва при химиотерапията, отправяйки я директно в сърцевината на рака.

Между другото британските учени не са първите, които предложиха да се използват златни наночастици в медицината. През пролетта на 2017 г. руски специалисти създадоха наночастици на основата на златото за борба с бактериите. Тези наночастици притежават способността да унищожават всички видове бактерии, даже устойчивите към антибиотици.

Сподели във Facebook