Здраве

3 Ноември 2014

1224

Животът днес

Зъбният камък се чисти поне седмица преди избелването

Преди години за т.нар. домашно избелване се налагаше да се носят шини у дома в продължение на няколко часа и дори цяла нощ, за да се получи избелващ ефект. Това съобщават от стоматологично студио Венелинов в профила си в CredoWeb. Много често обаче се стига до свръхчувствителност в зъбите, затова днес избелването у дома продължава не повече от един час на ден. Промяна има и в концентрацията на самия избелващ агент (карбамидния прекис). В началото се смяташе, че по-високите концентрации (20%) са по-добри. Днес максималната препоръчителна концентрация е 10%.

При избелването в кабинет се използват специализирани лампи. Процедурите преди бяха на два етапа по 15 мин, а сега - 2-4 етапа по 10 мин. Целта отново е една - да се намали рискът от поява на свръхчувствителност по време на и след избелването. За да се запази по-дълго време избеленият цвят, след приключване на процедурите се препоръчва т.нар. стабилизиране. За него се изработват шини, подобни на тези за домашното избелване, с които пациентът поставя избелващ гел още 2-4 дни в домашни условия.

Важното при избелването на живи зъби е да се проведе т.нар. реминерализация - процес, при който се ускорява възстановяването на емайла. Почистването на зъбния камък и зъбната плака трябва да става поне 1-2 седмици преди избелването. Така ще намалите вероятността да се появи свръхчувствителност на зъбите.

Потърсете профила на стоматологично студио Венелинов – Варна в credoweb.bg


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 121