В навечерието на 1 юни деца от Балетна школа „Маша Илиева“ ще представят „Ариел“ – спектакъл, вдъхновен от любимия анимационен филм „Малката русалка“. Представлението е на 29 май от 19:00 ч. в големия салон на Софийската опера и балет. 

Както е известно, пълнометражният анимационен филм на „Дисни“ (последван от сериал) е върху едноименната приказка на Х. Кр. Андерсен, но само донякъде. Добавени са персонажи, променена е характеристиката на героите и преди всичко – приказката е увенчана с хепиенд. Именно тази версия е в основата на спектакъла, който предстои да видим. Повечето роли – на Ариел, Малкото раче, русалките и др. – изпълняват възпитаници на Балетна школа „Маша Илиева“. А в образите на Цар Тритон, Принца и Вещицата се превъплъщават артисти от балета на Софийската опера. 

Спектакълът е посветен на 50-годишнината от създаването на Дом на културата „Средец“, където през 1995 г. е създадена Балетна школа „Маша Илиева“. 

Обучението в школата е поверено на изтъкнати балетни педагози, призвани да градят у своите възпитаници усет към красота и изящество, чувство за ритъм и изискано поведение. Всички концерти на школата са празник за публиката и по традиция намират достойно място в медиите. През годините най-голям успех бележат спектаклите „Лешникотрошачката”– януари 1999 г., „Куклената фея”– юни 2000 г., „Първата Коледа”– декември 2003 г., „Урок по танц”– март 2004 г., „Цветята на малката Ида”– юни 2004 г. и др. Трябва да отбележим, че „Първата Коледа“, „Снежна приказка“, „Коледни искри“, „Първият сняг“ и др. са създадени специално за коледните тържества. Възпитаници на балетната школа успешно продължават своето обучение в Националното училище за танцово изкуство и престижни училища по света и градят сериозна професионална кариера. Сред тях са: Галина Михайлова – примабалерина на Цюрихската опера, Кристина Чочанова – лауреат на Международния балетен конкурс във Варна през 2012 г., солистка в Софийската опера и балет, Ралица Илиева – лауреат на същия конкурс през 2014, Румелина Дилчева – лауреат на YAGP, балерина в Софийската опера, Калина Петкова – лауреат на редица конкурси, балерина в Лайпцигската опера и др. 

Основател и художествен ръководител на школата е проф. д-р Мария (Маша) Илиева – едно от най-ярките имена в съвременния български балет. Като примабалерина на Софийската опера и балет (от 1990 г.) тя е танцувала всички главни роли в „Лебедово езеро“, „Жизел“, „Лешникотрошачката“, „Дон Кихот“ и много други. Проф. д-р Илиева е преподавател в Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”. Автор е на няколко книги, посветени на балетното изкуство.

Сподели във Facebook