Основателят на корпорация Microsoft Бил Гейтс предупреди, че се задава огромна екологична криза, чиито последици ще бъдат по-застрашаващи от пандемията от COVID-19. Според милиардера в близките десетилетия Земята ще се сблъска с невиждани по размерите си проблеми заради промените в климата.

„Колкото и да е ужасна пандемията, промените в климата могат да бъдат още по-лоши“, написа Гейтс в блога си. Той твърди, че за да не се допусне настъпването на катастрофата, трябва да се намали до минимум изхвърлянето на парниковите газове в атмосферата.

Бил Гейтс сравни последиците от екологичната криза с пандемията от COVID-19. Смъртността от коронавируса е средно 14 души на 100 хиляди население, пише основателят на Microsoft. По последни данни в близките 40 години заради повишената температура на планетата смъртността ще стигне същия показател, а през 2100 г. ще се увеличи пет пъти.

Бил Гейтс призовава още сега да се предприемат мерки, за да не се допуснат катастрофалните климатични промени. Той смята, че науката трябва да предложи технологии, които да контролират нивото на изхвърляните в атмосферата газове.

„Ще бъдат необходими десетилетия, за да се създадат и внедрят всички необходими разработки в областта на чистата енергия“, написа Бил Гейтс.

Сподели във Facebook