На 27.01.2024 г. ще станат известни победителите в двадесет и третото издание на Годишните награди за фентъзи и хорър на Фентъзи клуб „Цитаделата“ при ОКИ ДК „Средец“. Церемонията ще се проведе от 17:30 ч. във фоайето пред концертната зала на Дома. Това е и първото от поредица събития, посветени на 50-годишния юбилей на ОКИ ДК „Средец“.

Годишните награди за фентъзи и хорър са учредени през 2001 г., когато е създаден Фентъзи клуб „Цитаделата”. Гласуването се извършва на сайт „Цитаделата“ в различни категории. С награди се отличават най-добрите книги и филми в жанровете фентъзи и хорър, излезли в България през изминалата година. Избират се също автор на годината, герой на годината, международен хит на годината, аниме на годината и т.н.

Годишните награди за фентъзи и хорър са се превърнали в част от културния календар за феновете на жанра. Най-успешната поредица за всички времена е „Хари Потър“, а други произведения с множество отличия са „Цар Лъв”, „Хобит”, „Пърси Джаксън”, „Междузвездни войни” и „Трансформърс”. През последните години се наблюдава засилен интерес към творби от световете на японската анимация и ужаса.

Ако желаете да присъствате на церемонията по връчването на наградите, може да се запишете официално във Фейсбук събитието, но и да нямате профил в социалната мрежа, сте добре дошли. Можете да доведете и свои приятели!

Сподели във Facebook