Кучетата обичат мазничко, а котките сладичко. До този извод стигнаха учени от университета в Орегон, САЩ. Резултатите от тяхното изследване бяха публикувани в Journal of Experimental Liology. Те не съвпадат с представите на хората за храните, които предпочитат домашните им любимци. Затова според американските специалисти производителите на продукти за кучета и котки ще трябва да променят рецептурниците си.

Интересът на учените беше предизвикан от недоумението на много хора защо питомците им ядат една храна, а от друга се отказват. Дълго време не беше ясно дали причината е във вкуса, аромата или съотношението между белтъчини, мазнини и въглехидрати.

Американските експерти провели изследване с участието на 30 животни, като им предложили специално създадени различни видове храни, съвпадащи по вкус, цвят и мирис. Те се различавали обаче по състава си.

Оказало се, че котките са любители на въглехидратите и изобщо не предпочитат съдържащата белтъчини храна, с която обикновено ги хранят. Кучетата също я избягвали, като определено се ориентирали към мазнините. Белтъчините оставили на последно място.

Учените отбелязват, че изборът на четириногите зависел още от възрастта и телосложението на домашните любимци. Слабичките млади котки били благосклонни към белтъчната храна, а по-възрастните – към сладките и мазни продукти. Учените си обяснява това с факта, че с годините организмът на питомците започва по-трудно да усвоява белтъчините.

Сподели във Facebook