Ски пистите вече трябва да имат табели с означения за степента на тяхната сложност. За това напомниха от Комисията за защита на потребителите, която започна масирани проверки на зимните курорти и призова за подаване на сигнали за нарушения.

Като цяло наредбата посочва правилата за поддръжка на ски пистите през зимата и лятото, сигнализацията за опасност от лавина и мерките за обезопасяване. По-важното за туристите обаче е, че те вече могат да разберат още преди да са стигнали до горе степента на сложност на пистата. Това става чрез информационни табели по единен образец, които са четири вида: зелена, синя, червена и черна. Поставянето на тези  табели е задължение на концесионера на пистата.

Според регламента зелени са лесните писти, които са подходящи за начинаещи.

Сините пак са лесни, но за малко по-напреднали. С червено се означават средно трудните писти, а с черно - тези, които изискват най-добри умения. Целта на табелите е информацията така да бъде поднесена на потребителите, че да не се създават погрешни впечатления относно възможностите, които един скиор трябва да има, за да може безпрепятствено и безрисково да се спуска по пистите.

Целият материал четете в брой 2 на хартиеното издание на Животът днес.

Сподели във Facebook