В края на април 2019 г. в световните медии се появиха информации, че властите в Австралия имат намерение да унищожат 2 милиона котки. Това шокира много хора, защото котките отдавна са покорили голяма част от населението на Земята и са се превърнали в пухкави и забавни домашни любимци.

100 котки на квадратен километър

Затова плановете за избиването на милиони котки се възприеха като невиждано зверство, което даже получи названието „котоцид“.

Жителите на Зеления континент обаче имат категоричен отговор: няма друг начин да се съхрани фауната на Австралия.

Котките са се появили на континента заедно с европейските колонисти. Предполага се, че са ги пренесли англичаните около 1790 г.

Австралия се превръща в истински рай за котките, които много бързо престават да се нуждаят от хората. Само след 30 години подивелите потомци на първите преселници се настаняват трайно по цялото югоизточно крайбрежие, а в началото на ХХ век превземат цяла Австралия. Днес само на 0,2 от територията ѝ не живеят диви котки. На 25 милиона жители на страната се падат над 20 милиона от тези животни. В отделни региони те са по 100 на квадратен километър.

Местната фауна е под заплаха

През юли 2015 г. подивелите котки бяха официално обявени от властите на Австралия за „вредители, унищожаващи уникалната местна фауна“.

Котките са обвинени за изчезването на 27 вида австралийски млекопитаещи, които са унищожени пред последните 200 години. А още 124 местни животни са на границата на изчезването.

Причината е, че котките са от т.нар. инвазивен вид. Те нямат врагове в естествената среда на Австралия, благодарение на което числеността им непрекъснато расте. Освен това местните млекопитаещи и птиците не са се адаптирали за борба с котките и затова са много лесна плячка.

Избиването на 2 милиона диви котки наистина е крайна мярка, но всички други методи до момента са се оказали неефективни.

„Бомбардировка“ с отровни кренвирши

Австралия е единствената страна в света, където ловът на котки не само не се санкционира, а и се поощрява. Но и ловците се оказаха безпомощни пред подивелите заселници, затова се използват други методи за справяне с растящата заплаха.

В щата Западна Австралия ежемесечно с вертолет се разпръскват около 500 000 кренвирши с отрова, която е безвредна за коренните видове животни, но убийствена за котките.

Правителството на страната подчертава, че програмата за унищожаване на дивите котки няма да засегне домашните любимци. Затова и повечето жители на континента одобряват инициативата.

Европейските и американски защитници на животните, включително и знаменитата актриса Бриджит Бардо, вече съставят петиция с искането да се прекрати варварското изтребване на животните. Австралийците обаче отговарят, че са се ангажирали точно с това – да прекратят варварското изтребване на местните редки видове от ненаситните котки.

Сподели във Facebook