След два изключително успешни неотдавнашни концерта в Италия прочутият женски хор „Мистерията на българските гласове“ и струнният „Quarto квартет се събират на 3 април от 19:00 ч. на сцената на Зала „България“, за да представят отново новаторския проект на композитора Георги Андреев „Гласове и струни“.

Необичайната комбинация между несравнимата красота на фолклорното пеене и звучността на струнните инструменти е по идея на продуцента и мениджър на хора Бояна Бункова и включва и солови изпълнения на солистки на „Мистерията на българските гласове“ със струнния квартет. Специално написаните от Георги Андреев произведения за двата състава, както и негови аранжименти за струнен квартет и хор на репертоарни класики като „Ерген Деда“ от Петър Льондев и „Сватба“ от Христо Тодоров прозвучаха премиерно на последното издание на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“.

Снимки: Като жест към венецианската публика, хористките и музикантите излизат за биса на сцената във Венеция с характерните маски за провеждащия се по същото време карнавал, което предизвиква бурни овации и с множество споделяния в социалните мрежи.

Същият репертоар беше представен в чужбина за първи път пред взискателната италианска публика в Театро Комунале в Белуно и в историческия Театър „Малибран“ във Венеция. Концертите са предизвикали буря от аплодисменти и голям отклик от зрителите. „Очакваха ни на входа за артисти, покланяха се, поздравяваха ни, споделяха, че са се почувствали като на рок концерт“, разказва цигуларят Иван Пенчев от „Quarto“ квартет.

Във Венеция са повикани два пъти на бис, като млада зрителка, която е слушала хорове от цял свят подчертава, че „Гласове и струни“ са твърде необикновени: „Перфектната комбинация между класическия звук на квартета и гласовете на хора беше огромна изненада за нас!“ А професионален музикант нарича фантастичното по думите му съчетание „музика от Космоса“.

За Георги Андреев, който има многобройни изяви на различни континенти, това е първо гостуване в Италия. „Изключително удовлетворен съм от възприемането по такъв вълнуващ начин от тази компетентна публика на абсолютно непознатата за нея, бих казал експериментално-екстравагантна звукова материя.“

За първи път именно там е изпълнена „Молитва“ за струнен квартет от Георги Андреев, която ще прозвучи премиерно в София за българската публика на концерта „Гласове и струни“ на 3 април.

Сподели във Facebook