Акценти

1 Септември 2017

Животът днес

Петдесет носители на Нобелова премия по физика, химия, физиология (медицина) и икономика определиха най-сериозните заплахи за човечеството. Допитването беше организирано от списание Times Higher Education.

34% от лауреатите посочиха като главна опасност ръста на популацията и глобалното затопляне, 23% - ядрената война, 8% - инфекциозните болести и устойчивостта на хората към лекарствата. Повече от половината участници в допитването смятат, че е малко вероятно изкуственият интелект да се превърне в заплаха за човечеството. А 24% отговориха с „определено не“ на въпроса могат ли роботите да понижат необходимостта от хора в изследванията. Същия процент учени смятат, че това е възможно, а един човек (2%) е отговорил с „да“.

Съвсем наскоро американският предприемач и основател на компаниите SpaceX и Tesla Илон Мъск заяви, че главната заплаха за човечеството е изкуственият интелект. Той смята, че роботите могат да започнат война, разпространявайки фалшиви новини и разбивайки електронните пощи. Освен това той е на мнение, че хората са изправени пред катастрофа, ако не могат да си намерят ниша при повсеместното внедряване на изкуствения интелект. По думите му хората трябва да се примирят с факта, че роботите ще заемат работните им места.

Сподели във Facebook