Нов роботизиран телескоп на Института по астрономия - БАН, ще бъде официално открит на 1 юли в 12:00 ч. на територията на Националната астрономическа обсерватория (НАО) Рожен. Сред поканените да присъстват на тържествената церемония, свързана с най-новата придобивка за астрономическата общност в България, са министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, областни и общински ръководители, учени от България и Сърбия.

Телескопът „AZ 1500“, с 1.5-м огледало, е изработен от австрийската фирма „ASA Astrosysteme GmbH“ по проект, финансиран от Националната пътна карта за научна инфраструктура 2020-2027 г., координирана от МОН. Очаква се на откриването му да присъства Дитмар Вайнцингер – главен мениджър „Продажби“ на австрийската компания – производител на телескопа.

Наблюденията на новото съоръжение ще се осъществяват в напълно автоматизиран режим, без да се налага присъствието на оператор.

Оптичната система на телескопа се състои от три огледала с много прецизна компютърна система за насочване, която изключва отклоненията и необходимостта от допълнителни корекции.

Най-големият от четирите съществуващи в обсерваторията телескопа – с 2-м огледало, е монтиран в НАО Рожен в края на 1979 г. Официалното откриване на обсерваторията – най-голямата еднократна инвестиция в научна инфраструктура в България, е на 13 март 1981 г. НАО Рожен разполага и с други три телескопа: 50/70-см Шмит, 60-см Касегрен и 30-см телескоп MEADE за изследвания на Слънцето. В процес на изграждане е първата в Югоизточна Европа българска станция на паневропейския радиотелескоп LOFAR, която се очаква да заработи през 2025 г.  

Във връзка с официалното откриване на новия телескоп на 1 юли НАО Рожен няма да приема посетители.

Сподели във Facebook