Учени проведоха изследване, за да установят как финансовото положение на човека зависи от характера му или от вродените черти на личността, както и дали бедността се предава по наследство. Канадски физиолози откриха, че нивото на благосъстояние в първите пет години от живота може да определи по-нататъшната съдба на хората. Изводите си учените направили, след като анализирали 103 души на възраст от 25 до 40 години.

Оказва се, че в организма на хората, израснали в бедни семейства, има много кортизол – хормона на стреса. Ако повишената му концентрация се поддържа постоянно, хората стават по-предпазливи. Като следствие те са по-малко склонни да поемат рискове в сравнение с богатите си връстници.

Освен това специалисти от университета „Дюк“ в САЩ доказаха, че при децата на семейства, които не са финансово добре обезпечени, е променен генът SLC6A4, който отговаря за разпределението на серотонина в мозъка. Това повишава активността на амигдалата (често се нарича „център на страха“), което е свързано с появата на депресии и редица други психични разстройства.

При наследниците на богати семейства също са открити някои изменения в структурата на мозъка. Невробиолози от Масачузетския технологичен институт и Харвардския университет доказаха, че при децата на заможните хора е удебелена кората в някои области на мозъка, които отговарят за зрителното възприятие и дълговременната памет. А те директно са свързани с високата успеваемост.

От друга страна обезпечените деца са по-малко склонни към алтруизъм и саможертва, за които отговаря парасимпатиковата нервна система, която е по-развита при бедните деца. Резултатите от експеримент показали, че малко обезпечените деца охотно даряват пари на нуждаещите се, докато заможните отказвали да жертват придобивките си.

Сподели във Facebook